Седем златни правила при покупка на недвижим имот

Седем златни правила при покупка на недвижим имот
  Моят дом е моята крепост - гласи една поговорка. И показва красноречиво колко е важно жилището за съвременния човек. Статистиката сочи, че повечето българи предпочитат покупка пред наем на жилище. И ако смятате, че вече е дошло времето да се сдобиете със собствен дом - ето няколко съвета от нас.
  1. Проучете внимателно местоположението на имота - разстояние до важните за Вас места - магазини, училище, детска градина и т.н., комуникации наоколо - автобусни спирки, паркинг, гараж, безопасност на района. Важно е мястото да Ви харесва, тъй като то не може да бъде променено.
  2. Качество на строителството - установява се по-лесно ако сградата е в строеж - така ще видите от какви материали се изграждат стени, подове, тавани и т.н. Можете също така да поискате сертификати за качество на извършената работа и за използваните материали. Препоръчително е да разговаряте с техническо лице.
  3. Разпределение на стаите и изложение на жилището - преценете доколко помещенията са функционални и достатъчни за Вас и семейството Ви. Ще разполагате ли с необходимото пространство за ежедневно извършвани дейности - приготвяне на храна, работа, учене, сън...
Разпределението на жилищата може и често бива променяно, стига да не противоречи на безопасността на строителство.
  Обърнете внимание и на изложението на имота - ако предпочитате топли и слънчеви стаи, жилището трябва да гледа на юг, докато северните помещения са по-прохладни.
  4. Документация за имота - удостоверяваща собствеността на продавача, строителните книжа на сградата, документите, необходими за покупко-продажбата на имота...Тук подводните камъни са доста, затова Ви съветваме да ползвате юридически услуги.
  5. Финансиране на покупката - след като сте избрали подходящото за Вас жилище, е време да помислите как ще го заплатите. Не се смущавайте ако не разполагате с цялата необходима сума - нали затова са банките. При липса на проблеми с документите на имота и при разумно съотношение месечен доход - месечна вноска, ще получите кредит с 5% до 6% годишна лихва.
  6. Придобиване на жилището - осъществява се чрез покупко-продажба, като официалният документ, който удостоверява собствеността Ви, е нотариалният акт. Продавачът и купувачът се явяват пред нотариус.
  7. Обзавеждане на жилището - след като вече сте придобили своя дом, остава да го обзаведете и подредите по свой вкус. Възможностите, които предлага пазарът, са многобройни - от еднотипни модели до поръчково изработени изделия. Важно е да вземете размерите и да помислите за предназначението им, преди да ги поръчате. Също така да ги съчетаете цветово с подовата настилка, цвета на стените и таваните, и с текстила в жилището.

  Location.bg Ви пожелава успех в създаването на Вашия дом!

 


Други новини
· Какво трябва да знаем при закупуване на недвижим имот · Данъчни облекчения за млади семейства с ипотечен кредит · Свежи идеи как да декорирате дома си за Коледа · Уязвимите места на вашия дом · Данък върху недвижим имот и как да спестим от дължимата сума · Ваканционен имот или ваканция в хотел? · Произведено в Германия - къща, която се отоплява сама · Жилищата в България са поскъпнали с 2,2% за година · Къща или апартамент?
Имоти в България